Sticla

Sticla

Un geam termopan este format din 2 sau mai multe foi de sticla de diferite grosimi intre ele aflandu-se o bagheta de aluminiu (1). In interiorul baghetei de aluminiu se afla graunte de siliporit (2) cu rolul de a absorbi umezeala din interiorul termopanului. Bagheta de aluminiu este fixata pe foile de sticla cu o banda (3), respectiv pasta butylica (grosime 0,6 – 0.8 mm). Cele 2 foi de sticla impreuna cu bagheta de aluminiu sunt inchise etans cu o pasta numita poliuretan (4).
Proprietatile termopanului sunt in functie de grosimea lui, de tipul si grosimea sticlei folosite si de gazul inert introdus intre folile de sticla (cu sau fara argon).
Grosimea termopanului este data de suma grosimilor foilor de sticla, a stratului de butyl si a baghetei de aluminiu.

BAGHETA CALD

Pentru o mai buna izolare, clasica bagheta de aluminiu dintre sticle poate fi inlocuita cu o bagheta calda / distantier (warm edge).

Distantierul dintre sticle este un plastic, cu o conductivitate termica de aproape 700 de ori mai mica decat cea a aluminiului, acoperit cu otel inoxidabil subtire, cu o conductivitate de 10 ori mai mica decat cea a aluminiului.

Distantierele dintre sticle minimizeaza efectul de punte termica la marginea sticlei avand ca efect o pierdere mai mica de caldură si un confort sporit.

Termopane Timisoara va pune la dispozitie urmatoarele tipuri de sticla:

Sticla transparenta (float) – se obtine prin topirea intr-un cuptor la temperatura de 1500oC a unui amestec de nisip, carbonat de sodiu (agent de lichefiere), calcar si dolomita (agent de stabilizare) intr-o baie de staniu, dupa care este racit treptat la temperatura
ambianta. Suprafetele sticlei sunt perfect paralele si netede.

Sticla laminata – se compune din doua sau mai multe foi de sticla asamblate cu unul sau mai multe straturi de folie PVB (polivinil butiral). In cazul in care geamul se sparge. In functie de grosimea sau numarul de foi de sticla precum si de numarul de folii PVB, putem avea urmatoarele beneficii: protectie impotriva ranirii, protectie impotriva caderii (la parapeti), protective impotriva vandalismului si a efractiei, protectie impotriva atacurilor armate (geam antiglont), protectie impotriva zgomotului.

Sticla colorata in masa – se obtine din sticla transparenta prin adaugarea de diferiti oxizi metalici (verde, gri, bronz, albastru). Datorita proprietatilor sale filtrante, functie de culoare si grosime, geamul colorat in masa reduce solicitarea ochiului la lumina solara puternica.

Sticla reflectorizanta – se obtine din sticla transparenta sau colorata in masa pe fata careia se aplica la iesirea din furnal un strat metalic transparent.

Sticla cu emisivitate scazuta (Low-E) – se obtine din sticla transparenta pe termopan sticlafata careia se aplica un strat metalic sau de oxizi metalici. Proprietatea esentiala a acestui tip de sticla este ca redirijeaza spre interior radiatia termica. Se foloseste de obicei pe fata 2 sau 3 a termopanului.

Sticla securizata sau securit, cum i se mai spune, este produsa prin incalzirea sticlei la o temperatura de aproximativ 650 de grade Celsius si apoi racita brusc, creand astfel o compresie puternica. Intreg procesul este controlat electronic iar parametri dupa care se realizeaza acest proces influenteaza fundamental calitatea geamului securizat.

Sticla de securitate – se obtine prin alaturarea a doua sau mai multe foi de sticla float (clara, reflexiva sau colorata in masa) cu unul sau mai multe straturi de butiral de polivinil (PVB) de grosime 0,83mm. Daca sticla se sparge, cioburile raman lipite de folie, diminuand riscurile de taiere.

Sticla antiglont – se obtine prin alaturarea a doua sau mai multe foi de sticla float (clara, reflexiva sau colorata in masa) cu unul sau mai multe straturi de PVB. Grosimea finala este este functie de diversele tipuri de arma la care trebuie sa reziste.

Sticla rezistenta la foc – se obtine prin alaturarea mai multor foi de sticla intre care se gaseste un strat special transparent care impiedica propagarea caldurii prin radiatie si asigura integritatea geamului.
Geamul securizat (calit) – se obtine dintr-un geam float tratat termic. Geamul este incalzit la peste 600oC si apoi racit repede (cand rezulta o calire) sau mai lent (cand rezulta o intarire termica) cu o viteza riguros controlata. Comparativ cu geamul float rezistenta la socuri mecanice este de doua ori mai mare in cazul tratarii termice si de cinci ori mai mare in cazul calirii.

Sticla ornamentala – este o sticla obtinuta din sticla clara sau colorata in masa prin trecerea acesteia la iesirea din cuptor printre doua valturi profilate. Prin incorporarea unei plase de sarma in aceasta etapa se obtine un geam ornamental armat. Pentru sporirea efectelor estetice, geamurile ornamentale pot fi sablate.

Sticla clima-guard solar / 4 season avantaje: diminuarea efectului de sera, in special in timpul verii; reducerea costurilor cu energia electrica necesare sistemelor de aer conditionat; permite patrunderea luminii naturale in incapere (avantaj important fata de sticla reflexive).

Pentru a obtine o izolare fonica superioara se va folosi geamul termopan cu sticle de grosimi diferite ( ex:  6mm cu 4mm), atenueaza zgomotul cu 30~40% mai mult decat geamul termopan executat cu sticle de aceeasi grosime.